donderdag 4 juni 2015

Alexander Philip van der Capellen


Bij uitgeverij Verloren in Hilversum is verschenen de biografie Alexander Philip van der Capellen (1745-1787), geschreven door Jacques Baartmans.

Alexander Philip van der Capellen diende stadhouder prins Willem V als kamerheer. Het feit dat zijn broer Robert Jasper en zijn verwant Joan Derk van der Capellen vooraanstaande patriotten waren, compliceerde vanaf 1780 zijn positie aan het hof. Door zijn familietrouw werd hij door tegenstanders aanhoudend verdacht gemaakt bij prins Willem. Uiteindelijk zag Van der Capellen zich genoodzaakt ontslag te nemen, al bleef hij de prins dienen als stalmeester. In 1787 gaven de patriottische Staten van Holland hem opdracht de vesting Gorkum te verdedigen; een kansloze missie. Tijdens zijn krijgsgevangenschap in Wezel werd Van der Capellen zo slecht behandeld, dat hij enkele dagen na zijn vrijlating overleed. Van der Capellens treurige verhaal en zijn strijd om eerbehoud wordt mooi beschreven aan de hand van door hem geschreven brieven. Het boek eindigt met twee bijlagen: heruitgaven van Van der Cappelens publicaties Het gedrag van jonkheer A.P. van der Capellen ... aan het Publicq door hem zelve opengelegt uit 1784 en de Memorie van den Collonel van der Capellen uit 1787.

Jacques Baartmans, Alexander Philip van der Capellen (1745-1787). De tragische lotgevallen van een dienaar van prins Willem V (Uitgeverij Verloren, Hilversum 2015). ISBN 9787-90-8704-506-7, €23.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten