donderdag 2 mei 2013

Koninklijke Familie en Koninklijk Huis


Gisteren, 1 mei 2013, benoemde Koning Willem-Alexander zijn neef prins Maurits tot zijn adjudant in buitengewone dienst. In die functie kan Maurits de Koning vertegenwoordigen tijdens ceremoniële militaire aangelegenheden. Door de troonswisseling maakt Maurits geen deel meer uit van de lijn van erfopvolging. Ook is hij niet langer lid van het Koninklijk Huis. Hij blijft wél lid van de Koninklijke Familie. Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee begrippen?

De vraag wie er wel en wie er niet tot het Koninklijk Huis behoorden, werd actueel ten tijde van het huwelijk van prinses Irene met de Spaanse kroonpretendent Carlos Hugo, dat haar uitsloot van de troonopvolging. Die duidelijkheid was gewenst omdat er ministeriële verantwoordelijkheid bestaat voor handelingen van het Koninklijk Huis die het openbaar belang raken. In 1985 kwam uiteindelijk de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis tot stand (Stb. 1985, nr. 578). Die wet was zo geformuleerd, dat de hele Koninklijke Familie (de Koningin en haar echtgenoot, haar ouders, haar kinderen, haar zuster Margriet, haar echtgenoot en kinderen) daaronder viel – met uitzondering van prinses Irene en haar kinderen en prinses Christina en haar man en haar kinderen (vanwege het ontbreken van toestemmingswetten voor hun huwelijken).

Na discussie in het parlement over beperking van het aantal leden van het Koninklijk Huis werd deze wet in 2002 gewijzigd. De belangrijkste verandering is dat erfopvolgers in de derde graad geen lid zijn van het Huis. In de wet werd een bepaling opgenomen op grond waarvan prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven lid zouden blijven van het Koninklijk Huis op het moment dat prins Willem-Alexander Koningin Beatrix zou opvolgen. Prins Friso behoort sinds 2004 niet meer tot het Koninklijk Huis, omdat de regering besloot geen toestemmingswet voor het huwelijk met Mabel Wisse Smit in te dienen bij de Staten-Generaal.
Sinds de troonswisseling op 30 april bestaat het Koninklijk Huis uit: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima; de prinsessen Catharina-Amalia (Prinses van Oranje), Alexia en Ariane; prinses Beatrix; prins Constantijn en prinses Laurentien; prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Tot de Koninklijke Familie behoren onveranderd – naast de al genoemde leden van het Koninklijk Huis – prins Friso, prinses Mabel en hun kinderen, prinses Irene met haar (aangehuwde) kinderen en kleinkinderen, de (aangehuwde) kinderen en de kleinkinderen van prinses Margriet, en prinses Christina en haar (aangehuwde) kinderen en kleinkind.

Zie voor meer informatie de website politiekcompendium.nl (niet helemaal correct als het gaat om de huidige samenstelling van het Koninklijk Huis); www.koninklijkhuis.nl; E.J. Wolleswinkel, Nederlands adelsrecht. Wettelijke adeldom als historisch gegroeid instituut (dissertatie; ’s-Gravenhage 2012).

1 opmerking:

  1. Wow wat veel mooie informatie! Ben je ook een royalfan of niet? Ik wel en houdt een site bij over royalty kinderen, kom je ook kijken en reageren? groetjes royalfan Jacobien

    BeantwoordenVerwijderen