maandag 18 juni 2012

Boek: De Ridderlijke Duitsche Orde bedreigd door Napoleon

Bij uitgeverij Verloren verschijnt 19 juni het boek Bedreigd door Napoleon.De Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht 1753-1838 van Renger E. de Bruin. 

De Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht is een adellijke instelling die haar oorsprong heeft in de kruistochten. Het voortbestaan over een zo lange periode is bepaald geen vanzelfsprekendheid. Twee eeuwen geleden kwam er bijna een einde aan. Napoleon hief de orde in 1811 op en confisqueerde haar bezittingen. Ruim vier jaar later maakte koning Willem I het besluit ongedaan en gaf een groot deel van het bezit terug. In dit boek beschrijft Renger de Bruin hoe de Balije van Utrecht aan de ondergang ontsnapte. Daarbij speelden zowel interne als externe factoren een rol. Het verhaal wordt geplaatst in het brede verband van de Franse Revolutie en het streven van Napoleon, maar het gaat ook om personen zoals de toenmalige landcommandeur Volkier Rudolph Bentinck van Schoonheten, wiens portret op de omslag staat.

Renger E. de Bruin, Bedreigd door Napoleon. De Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht 1753-1838 (Uitgeverij Verloren, Hilversum 2012), 647 pag.'s, ill. in kleur, gebonden, ISBN 9789087042813. Prijs € 49,-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten