donderdag 5 januari 2012

Bartholomeus van der Helst, portrettist van de Amsterdamse elite

Echtpaar Hinlopen-Wijbrants 1666
Bartholomeus van der Helst (ca. 1613-1670) behoorde in zijn tijd met onder meer Rembrandt, Govert Flinck en Ferdinand Bol tot de top van de Amsterdamse kunstschilders. Hij stond vooral bekend om zijn gedetailleerde en soepel geschilderde portretten.
Deze catalogus en tevens proefschrift van Judith van Gent bevat een overzicht van zijn oeuvre dat meer dan 150 schilderijen omvat. Het boek in groot formaat verscheen tezamen met een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Uitvoerig wordt ingegaan op de waardering van zijn werk, zijn leven en familie, zijn opdrachtgevers binnen de Amsterdamse elite en regentenfamilies, zoals Bicker, Trip, De Geer, Huydecoper en Hinlopen, zijn regenten- en schuttersstukken en zijn navolgers w.o. zijn zoon Lodewijk.
De catalogus bevat tevens een overzicht van ten onrechte aan hem toegeschreven schilderijen, in bronnen vermelde werken, zijn tekeningen en de werken van zijn zoon Lodewijk. Historische bronnen en stambomen van de families Van der Helst en Du Pire (zijn vrouw) sluiten dit mooie maar tamelijk sober uitgevoerde overzichtswerk af, samen met literatuur, register enz. De meeste afbeeldingen zijn - helaas - in zwartwit en tamelijk klein, terwijl in de inleidingen enkele katernen met kleurenfoto´s zijn opgenomen.

Judith van Gent, Bartholomeus van der Helst. Een studie naar leven en werk (Zwolle,
Wbooks, 2011). 488 blz, gebonden, 160 illustraties. ISBN 9789040078057. Prijs € 89,50.
Zie ook website uitgeverij W Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten