donderdag 24 november 2011

Boek: Heerlijkheden rond Gorinchem. Over heren, ridders en kastelen

Vorige week verscheen het boek Heerlijkheden rond Gorinchem. Over heren, ridders en kastelen van Peter de Jong. Het boek handelt over de geschiedenis van de heerlijkheden in de stad Gorinchem en de onmiddellijke nabijheid ervan. De auteur hanteert een straal van ongeveer 12,5 km rond Gorinchem. In het totaal gaat het om 46 heerlijkheden.Van iedere heerlijkheid wordt in het kort de geschiedenis beschreven, gevolgd door bijzonderheden over alle opeenvolgende heren en vrouwen van de heerlijkheden vanaf de Middeleeuwen tot nu.

Het gebied rond Gorinchem valt tegenwoordig onder drie verschillende provincies: Zuid-Holland, in Gelderland en in Noord-Brabant. Onder de heren en vrouwen van de heerlijkheden tref je bekende geslachten uit alle windstreken aan, waaronder uiteraard Van Arkel, Van Brederoode, Van Herlaer en Pieck, maar ook bijv. Van Bentheim, Van Assendelft, Commelin, Van Gendt, Van Kleef en Huygens. Het boek is rijk geïllustreerd. De toegang is op heerlijkheid, een index op persoonsnaam ontbreekt.

Peter de Jong, Heerlijkheden rond Gorinchem. Over heren, ridders en kastelen, Pictures Publishers 2011, gebonden, 555 pag.'s, prijs € 44,95, ISBN 978-90-73187-75-7. Het boek is ook verkrijgbaar bij de auteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten