maandag 3 oktober 2011

Reis door verdwijnende wereld van Transsylvaanse adel ...

Jaap Scholten stamt uit een patriciërsgeslacht van sociaal bewogen Twentse industriëlen, is getrouwd met een vrouw van adel en studeerde sociale antropologie in Boedapest. Deze bijzondere combinatie maakte hem kennelijk bij uitstek geschikt voor onderzoek naar het wedervaren van de Transsylvaanse adel na de Tweede Wereldoorlog. Dit resulteerde in het boek Kameraad Baron. Een reis door de verdwenen wereld van de Transsylvaanse aristocratie. Kameraad Baron is winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2011.

Jaap Scholten bereisde grote delen van Hongarije en Roemenië en ontmoette daar de nazaten van de eens zo aanzienlijke Transsylvaanse aristocratie. Met hen bezocht hij de kelders en de zolders waar ze tijdens het communisme noodgedwongen woonden en de dwangarbeiderskampen waar ze stenen vergruisden.

Scholten sprak met hen over het rijke verleden en over de verschrikkingen van het communisme. Met de jongste generatie aristocraten zocht hij truffels in de wouden van Transsylvanië en sprak hij over de gerestitueerde bezittingen en de toekomst: hoe weer iets op te bouwen in een land dat zich in een moreel vacuüm bevindt?

Jaap Scholten, Kameraad Baron. Een reis door de verdwenen wereld van de Transsylvaanse aristocratie. Uitgegeven door Uitgeverij Contact, 422 pag.'s, prijs € 21,95, isbn 9789025431549.

De winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2011 is op 22 oktober bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis.

NB: Dit bericht is aangepast op 23 oktober n.a.v. de prijsuitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten