donderdag 13 oktober 2011

Joodse kunstverzamelaars

In de 19e en begin 20e eeuw waren er verschillende vooraanstaande Joodse kunstverzamelaars in Amsterdam, waaronder Fritz Mannheimer (1890-1939) en Jacques Goudstikker (1897-1940) wel tot de bekendste hoorden. Veel van het Joodse kunstbezit is in de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd en verspreid geraakt.

Deze uitgave van het Joods Historisch Museum gaat in op het kunstbezit en de kunsthandel van de Joden in Nederland vanaf de Franse Tijd. Daarbij wordt ook ingegaan op de opkomst van een rijke Joodse bourgeoisie in de hoofdstad, met namen als Wertheim, Van Nierop, Berg en Kahn als stichters van het illustere modehuis Hirsch & Co. en het echtpaar Cohen-Wittgenstein, de oprichters van Maison de Bonneterie. Er zijn hoofstukken over de Joodse kunstverzamelaars en hun netwerken in Amsterdam in de 19e en eerste helft van de 20e eeuw, gevolgd door drie case studies over de verzamelaars-mecenassen Andries van Wezel, Willem Wolff Beffie en Salomon Slijper, die onder meer werken van Mondriaan en Chagall bijeenbrachten. Portretfoto´s van verzamelaars evenals kleurenfoto´s van de verzamelde kunstwerken vullen de geschreven tekst aan evenals bronvermeldingen en een bibliografie.

Gedurfd verzamelen: van Chagall tot Mondriaan; onder red. van Huibert Schijf en Edward van Voolen (Zwolle, Waanders en [Amsterdam], Joods Historisch Museum, 2010.
Uitgave t.g.v. de gelijknamige tentoonstelling in Joods Historisch Museum van 14 febr. tot 16 mei 2010; 199 pp., ill., 29 cm; ISBN: 978-90-400-7662-6.
Zie verder www.jhm.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten