dinsdag 27 september 2011

Portretten van de landcommandeurs van de Balije van Utrecht

Op dinsdag 18 oktober promoveert Daantje Meuwissen aan de Universiteit Utrecht op de portretreeks van de landcommandeurs van de Balije van Utrecht van de Ridderlijke Duitsche Orde.

De Balije is gevestigd in het Duitse Huis aan de Springweg in Utrecht en de portretserie met alle landcommandeurs sinds 1231 is uniek in zijn soort doordat de serie steeds onafgebroken is voortgezet. De oudste in retrospectief geschilderde portretten dateren van eind van de 16e eeuw. Bijgaande afbeelding is een voorbeeld van de vele tientallen portretten. In dit geval betreft het landcommandeur Johan van Hoenhorst (+1340).


De dissertatie getiteld Gekoesterde traditie. De portretreeks met de landcommandeurs van de Utrechtse Balije van de Ridderlijke Duitsche Orde zal verschijnen bij Uitgeverij Verloren. In het boek van Daantje Meuwissen wordt de roerige geschiedenis van de portretserie beschreven. Zie ook de website van de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis.

De portretten van de landcommandeurs zijn te zien op de website van de Balije van de Ridderlijke Duitsche Orde in Utrecht. De familiewapens op de portretten waren in de 17e eeuw al onderwerp van studie door Aernout van Buchel, die er twee pagina's aan wijdde in zijn Monumenta (pag. 175 en pag. 176).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten