zondag 1 mei 2011

Bijzondere vondsten in archief Bentinck

Charlotte Sophie von Aldenburg
Eind 2010 is Menoucha Ruitenberg van het Gelders Archief  begonnen met het inventariseren van het familiearchief Bentinck. Dit archief van ca. 50 meter heeft eeuwenlang berust op het huis Middachten. Het archief bevat veel correspondentie van telgen uit het geslacht Bentinck.
Hoofdrolspeelster in het familiearchief Bentinck is Charlotte Sophie von Aldenburg (1715-1800). Zij trouwde in 1733 met de staatsman en diplomaat Willem Bentinck (1704-1774), heer van Rhoon en Pendrecht. (Zie artikel over Charlotte Sophie in Digitaal Vrouwenlexicon.)

Charlotte Sophie had min of meer een dagtaak aan haar correspondentie met familieleden, vrienden en zakelijke relaties. De brieven geven een prachtig beeld van het leven in adellijke kringen in de 18e eeuw. In het archief zijn uiteraard ook vele brieven en geschriften van anderen te vinden die de periode vóór Charlotte Sophie bestrijken. In de geschriften figureren o.a. Charlotte de Bourbon (derde echtgenote van Willem van Oranje) en de latere Catharina de Grote van Rusland. 

Menoucha Ruitenberg doet in een blog regelmatig verslag van de vorderingen en de ontdekkingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten