donderdag 27 januari 2011

Backer Portretten

Nog tot 27 februari 2011 kan men een tentoonstelling van portretten van de Amsterdamse regentenfamilie Backer bekijken in Museum Willet-Holthuysen te Amsterdam. Bij deze expositie is dit boekje als begeleidende publicatie uitgebracht.

De Amsterdamse regentenfamilie Backer en sinds 1814 van adel, is één van de verschillende toonaangevende patricische geslachten van de hoofdstad, zoals De Graeff, Hooft, Graafland en Six. De genealogie Backer vindt men in Nederland’s Patriciaat deel 6 en in Nederlands Adelsboek deel 79. Niet al deze families hebben echter een zo uitgebreide portrettencollectie nagelaten als de Backers. De oudste portretten dateren van de 16e eeuw en in de loop der eeuwen werden vele Backers en aanverwante familieleden als Elias, Schaep, Schaak en Bicker geportretteerd door bekende kunstschilders als Van Mieris, Maes, Netscher, Quinkhard en De Lelie. Deze omstreeks 100 portretschilderijen omvattende collectie wordt sinds 1910 door de Backer-Stichting beheerd en in het Amsterdams Historisch Museum ondergebracht. Dit fraai geïllustreerde boekje geeft een kleurrijk beeld van alle voorouders en hun familiegeschiedenis . Twee stambomen en en overzicht van alle portretten van de Backer-Stichting maken dit mooie boekje compleet.

F. Diercks. Backer. Een Amsterdamse familie in beeld. Waanders 2010. Prijs € 17.95. ISBN 9789040077173. http://www.waanders.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten